Ceai de ghimbir: 14 beneficii dovedite științific și rețete creative

Consumul de ceai de ghimbir are numeroase beneficii pentru sănătate. De la ameliorarea durerilor menstruale și reducerea balonării până la protejarea ficatului și combaterea stresului, ghimbirul se dovedește a fi unul dintre plantele uimitoare pentru bunăstarea zilnică.

În acest articol, vei descoperi de ce e bine să bei ceai de ghimbir, cum îl poți prepara acasă și cele mai bune variații de rețetă.

Ceai de ghimbir — beneficii pentru sănătate

Consumul ceaiului de ghimbir are o mulțime de avantaje. Iată câteva beneficii dovedite științific:

  • Reduce tensiunea arterială: Ghimbirul are beneficii cardiovasculare, inclusiv reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol deoarece reduce stresul oxidativ, care este o cauză a bolilor de inimă.
  • Tratează afecțiunile de gât: Proprietățile anti-inflamatorii, antioxidante și expectorante ale ceaiului de ghimbir îl fac un remediu puternic pentru afecțiuni de gât, cum ar fi tuse, răceală, gripă și laringită. Compușii activi din ghimbir, cum ar fi gingerolul, ameliorează simptomele infecțiilor respiratorii, inclusiv durerea în gât, febra și congestia​.
  • Ajută la slăbit: Ghimbirul accelerează rata metabolică și promovează arderea grăsimilor, ceea ce ar putea contribui la pierderea în greutate atunci când este combinat cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice.
  • Ameliorează digestia și balonarea: Ghimbirul stimulează producția de enzime digestive și accelerează golirea stomacului, ceea ce îl face eficient în reducerea balonării și disconfortului după mese​.
  • Ameliorează durerile menstruale: Un ceai cald de ghimbir calmează crampele și face perioada menstruală mai ușor de suportat. Conform unor cercetări, consumul zilnic de ceai de ghimbir reduce semnificativ severitatea durerilor menstruale la femei, fiind un remediu natural eficient pentru dismenoree (menstruație dureroasă)​.
  • Tratează durerile de genunchi: Un studiu a arătat că consumul de ghimbir reduce semnificativ durerea la nivelul genunchilor la pacienții cu osteoartrită. De asemenea, s-a observat o reducere a durerii la mers și o îmbunătățire generală a simptomelor. Cu toate acestea, pacienții din grupul cu ghimbir au raportat mai multe evenimente adverse gastrointestinale, de obicei ușoare.
  • Beneficii pentru rinichi: Ghimbirul îmbunătățește semnificativ funcția renală prin scăderea nivelurilor de uree și creatinină din sânge, astfel încât rinichii filtrează și reabsorb anumite proteine mai bine.
  • Protejează ficatul: Ghimbirul are efecte hepatoprotectoare, adică protejează ficatul împotriva substanțelor toxice prin reducerea inflamației și stresului oxidativ — doi factori cheie în prevenirea leziunilor hepatice.
  • Ajută la gestionarea diabetului: Extractul de ghimbir crește semnificativ nivelul proteinei GLUT-4 în celule, în special în membrană (activarea AMPK). GLUT-4 este esențială pentru absorbția glucozei în celule. Astfel, ghimbirul îmbunătățește sensibilitatea la insulină și controlul glicemiei, ceea ce ajută la gestionarea diabetului.
  • Scade acidul uric: Ghimbirul ajută la scăderea nivelului de acid uric din organism datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii, în special gingerolii și shogaolii.
  • Are efect afrodisiac și crește potența: Ghimbirul are un efect afrodisiac atât în cazul femeilor cât și al bărbaților, stimulând circulația sanguină și îmbunătățind potența.
  • Combate stresul și anxietatea: Un studiu a arătat că ghimbirul este similar cu diazepamul când vine vorba de efectele sale anxiolitice (reducerea anxietății), sugerând că ar putea fi o alternativă naturală la acest medicament.
  • Ameliorează greața și vărsăturile, în special în sarcină: Un studiu spune că o doză zilnică de 1500 mg de ghimbir este eficientă pentru reducerea greței și vărsăturilor, în special în timpul sarcinii fără riscuri de efecte secundare. De asemenea, ghimbirul este considerat sigur și potențial eficient pentru gestionarea problemelor gastrointestinale, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma eficacitatea sa ca agent gastroprotector.
  • Remediu pentru sindromul de colon iritabil: Ghimbirul pare o opțiune promițătoare de tratament natural pentru sindromul de colon iritabil deoarece reduce eficient simptomele asociate cu această afecțiune, cum ar fi durerea abdominală, balonarea și frecvența scaunelor, precum și în îmbunătățirea calității vieții.
  • Remediu pentru mahmureală: Consumul de ceai de ghimbir ajută la eliminarea toxinelor și îmbunătățirea circulației sanguine, contribuind astfel la recuperarea organismului atunci când ești mahmur.

Ceai de ghimbir — rețetă simplă

Ingrediente

  • 1 bucată de ghimbir proaspăt (aproximativ 2-3 cm)
  • 2 căni de apă (plată sau filtrată)
  • 1 linguriță miere (opțional, pentru gust)
  • 1 felie lămâie (opțional, pentru gust)

Mod de preparare

  1. Curăță și taie ghimbirul: Îndepărtează coaja de pe ghimbir și taie-l în felii subțiri.
  2. Fierbe apa: Pune apa la fiert într-un ibric sau o cratiță mică.
  3. Adaugă ghimbirul: Când apa începe să fiarbă, adaugă feliile de ghimbir.
  4. Fierbe apa cu ghimbirul: Lasă ghimbirul să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute cu capac.
  5. Infuzie: După fierbere, acoperă vasul pentru infuzie până când temperatura scade la un nivel acceptabil (sub 70°C).
  6. Servește: Adaugă mierea și/sau lămâia și servește ceaiul cald. 

Sfaturi

  • Poți prepara ceai din rădăcină proaspătă sau făcut din pudră. Cel din rădăcină proaspătă de ghimbir are un gust mai intens și o aromă mai proaspătă. De asemenea, rădăcina proaspătă păstrează mai bine uleiurile esențiale și compușii activi.
  • Nu mărunți rădăcina proaspătă de ghimbir și nu folosi răzătoarea. Altfel își va pierde din aromă.
  • Dacă ți-a rămas rădăcină, o poți congela și refolosi la următorul ceai de ghimbir.
  • Poți îndulci ceaiul de ghimbir cu miere sau sirop de arțar sau stevie dacă ești la regim.
  • Pentru a intensifica iuțeala, poți complimenta ceaiul cu boabe de piper.
  • Poți servi ceaiul cald sau rece cu două cuburi de gheață în zilele toride de vară.
  • Consumat dimineața, ceaiul de ghimbir îți poate da un boost de energie și poate stimula digestia.
  • Dacă alegi să bei ceaiul de ghimbir înainte de culcare, te poate ajuta să te relaxezi și să ai un somn liniștit.

Ceai de ghimbir — rețete variate

Iată un tabel cu mai multe variații pentru ceai de ghimbir, inclusiv cantitatea necesară pentru fiecare ingredient adăugat (raportat la rețeta simplă de mai sus), noile beneficii obținute, precum și gustul ceaiului rezultat:

Tip ceaiIngrediente adăugate și cantitățiBeneficiiGustul ceaiului
Ceai de ghimbir cu lămâieSucul de la ½ lămâie Bogat în vitamina C, susține imunitatea și detoxifiereaGust răcoritor, ușor acrișor
Ceai de ghimbir cu lămâie verdeSucul de la ½ limeSimilar cu lămâia, dar cu un gust mai intens și acrișorGust mai intens, acrișor și răcoritor
Ceai de ghimbir cu miere și lămâie pentru răceală1 linguriță miere
Sucul de la ½ lămâie
Calmează gâtul, întărește imunitatea, acțiune antibacterianăGust dulce-acrișor, reconfortant
Ceai de ghimbir cu cătină1 lingură fructe de cătinăBogat în antioxidanți, întărește imunitateaGust ușor acrișor, fructat
Ceai de ghimbir cu scorțișoară1 băț scorțișoară sau ½ linguriță scorțișoară pudrăAnti-inflamator, reglează nivelul zahărului din sângeGust cald, condimentat, ușor dulce
Ceai de ghimbir cu turmeric½ linguriță turmeric
Un vârf de piper negru
Anti-inflamator puternic, crește absorbția curcumineiGust pământiu, ușor picant
Ceai de ghimbir cu mentă5-6 frunze mentă proaspătăCalmarea stomacului, efect răcoritorGust răcoritor, proaspăt, mentolat
Ceai de ghimbir cu oregano1⁄4 linguriță oreganoAntioxidant, susține sistemul imunitarGust pământiu, ușor amărui
Ceai de ghimbir cu rozmarin1⁄4 linguriță rozmarinÎmbunătățește circulația, stimulează memoriaGust aromatic, ușor pământiu
Ceai de ghimbir cu piper boabe3-4 boabe piper negruStimulează metabolismul, ajută digestiaGust picant, ușor condimentat
Ceai de ghimbir cu cimbru1 linguriță cimbru uscatAntioxidant, antibacterian, antiviral, expectorant, digestiv, anti-inflamator.Gust picant, ușor condimentat

Cum faci o cură cu ceai de ghimbir?

O cură cu ceai de ghimbir poate fi benefică pentru inflamații, digestie, imunitate și pierderea în greutate. Iată cum o poți face:

  • Durată: O cură cu ceai de ghimbir poate dura între 7 și 14 zile.
  • Dozaj: Consumă 2-3 căni de ceai de ghimbir pe zi, de preferat dimineața și la prânz. Evită să-l bei seara târziu, deoarece poate avea efect energizant.
  • Hidratare: În timpul curei, este important să te hidratezi adecvat, consumând suficientă apă pe parcursul zilei.
  • Alimentație: În timpul curei, menține o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine slabe și fibre. Evită alimentele procesate și cele bogate în zaharuri sau grăsimi nesănătoase.

Ceai de ghimbir (rețetă simplă)

Rețetă ceai de ghimbir de casă cu rădăcină de ghimbir pentru o mulțime de beneficii uimitoare.
Timp de pregătire5 minute
Timp de gătire10 minute
Time de răcire10 minute
Timp total25 minute
Fel: Băuturi
Tip bucătărie: Chinese
Cuvânt cheie: ceai, ghimbir
Cantitate obținută: 2 căni
Calorii: 3kcal

Ustensile

  • Ibric sau cratiță mică
  • Cuțit
  • Fund de lemn
  • Strecurătoare
  • 2 Căni pentru servire

Ingrediente

  • 1 bucată ghimbir proaspăt aproximativ 2-3 cm
  • 2 căni apă plată sau filtrată
  • 1 linguriță miere opțional, pentru gust
  • 1 felie lămâie opțional, pentru gust

Instrucțiuni

  • Îndepărtează coaja de pe ghimbir și taie-l în felii subțiri.
  • Pune apa la fiert într-un ibric sau o cratiță mică.
  • Când apa începe să fiarbă, adaugă feliile de ghimbir.
  • Lasă ghimbirul să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute cu capac.
  • După fierbere, acoperă vasul pentru infuzie până când temperatura scade la un nivel acceptabil (sub 70°C).
  • Adaugă mierea și/sau lămâia și servește ceaiul cald.

Sfaturi

  • Poți prepara ceai din rădăcină proaspătă sau făcut din pudră. Cel din rădăcină proaspătă de ghimbir are un gust mai intens și o aromă mai proaspătă. De asemenea, rădăcina proaspătă păstrează mai bine uleiurile esențiale și compușii activi.
  • Nu mărunți rădăcina proaspătă de ghimbir și nu folosi răzătoarea. Altfel își va pierde din aromă.
  • Dacă ți-a rămas rădăcină, o poți congela și refolosi la următorul ceai de ghimbir.
  • Poți îndulci ceaiul de ghimbir cu miere sau sirop de arțar sau stevie dacă ești la regim.
  • Pentru a intensifica iuțeala, poți complimenta ceaiul cu boabe de piper.
  • Poți servi ceaiul cald sau rece cu două cuburi de gheață în zilele toride de vară.
  • Consumat dimineața, ceaiul de ghimbir îți poate da un boost de energie și poate stimula digestia.
  • Dacă alegi să bei ceaiul de ghimbir înainte de culcare, te poate ajuta să te relaxezi și să ai un somn liniștit.

Lasă un comentariu

Notă rețetă