Oțetul de mere nu este doar un ingredient banal din bucătărie ci un adevărat elixir cu multiple avantaje pentru sănătate. Acest articol prezintă cele mai importante beneficii ale oțetului de mere susținute de știință, cum să-l integrezi în rutina ta zilnică, compoziția sa chimică și contraindicații.
Cuprins
Top 11 beneficii pentru oțet de mere
Iată de ce e bine să ai acest aliment mereu în bucătărie, fie că îl cumperi de la magazin sau îl pregătești tu cu mâinile tale urmând o rețetă pentru oțet de mere făcut în casă:
1. Reglează nivelul de zahăr din sânge
Oțetul de mere este un remediu natural pentru controlarea glicemiei. Studiile arată că acesta poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, în special după mese bogate în carbohidrați. Un simplu amestec de oțet de mere diluat în apă consumat înainte de mese poate preveni vârfurile glicemice care îți afectează sănătatea pe termen lung. Amestecă 1-2 linguri (15-30 ml) de oțet de mere într-un pahar de apă (200 ml) și consumă-l cu 15-30 de minute înainte de mese.
2. Te ajută să pierzi în greutate
Deși oțetul de mere nu face miracole pentru lupta cu kilogramele în plus, s-a dovedit științific că acizii pe care îi conține stimulează metabolismul pentru arderea grăsimilor. În plus, oțetul de mere sporește senzația de sațietate și reduce apetitul. Dacă îl incluzi în dietă, ar trebui să observi o scădere treptată a greutății. Amestecă 1 lingură (15 ml) de oțet de mere într-un pahar de apă (200 ml) și bea-l cu 15-30 de minute înainte de masă.
3. Susține sănătatea inimii
Oțetul de mere este un tratament naturist pentru scăderea colesterolului și trigliceridelor crescute, care sunt factori de risc pentru bolile de inimă. Cercetările arată că poate scădea nivelul colesterolului LDL („rău”) și crește nivelul HDL („bun”), menținându-ți arterele curate și sănătoase. Amestecă 1-2 linguri (15-30 ml) de oțet de mere într-un pahar de apă (200 ml) și bea-l o dată pe zi, de preferat dimineața sau înainte de masă.
4. Susține digestia
Dacă te confrunți cu indigestie, balonare sau reflux gastroesofagian, oțetul de mere poate fi soluția. Stimulează producția de enzime digestive și echilibrează aciditatea din stomac, ajutând la descompunerea alimentelor și prevenind astfel disconfortul după mese grele. Amestecă 1 lingură (15 ml) de oțet de mere într-un pahar de apă (aproximativ 200 ml) și bea-l cu 15-30 de minute înainte de masă.
5. Detoxifiază organismul
Oțetul de mere este adesea folosit în curele de detoxifiere. Deși termenul de „detoxifiere” este controversat, este cunoscut faptul că oțetul stimulează funcțiile ficatului și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Datorită efectului său alcalinizant, poate echilibra pH-ul corpului, oferind o senzație de revitalizare. Diluează 1-2 linguri (15-30 ml) de oțet de mere în 200 ml de apă și bea-l înainte de micul dejun.
6. Susține sănătatea pielii
Oțetul de mere are proprietăți antimicrobiene, conține acizi alfa-hidroxilici (AHA) și echilibrează pH-ul pielii, așa că este adesea folosit ca un remediu natural pentru acnee, inflamație, roșeață și alte probleme ale pielii prin aplicare locală. Diluează oțet de mere cu apă (raport 1:1) și folosește-l ca toner sau tratament pentru pete.
7. Susține sănătatea părului
Oțetul de mere poate face părul mai strălucitor și mai moale datorită acidității sale și conținutului de acizi alfa-hidroxilici. Echilibrează pH-ului scalpului, descurajează mătreața și elimină reziduurile de produse și de uleiuri. Diluează oțetul cu apă (raport de 1:2 sau 1:3) și aplică-l pe păr după șamponare, urmată de clătire.
8. Ameliorează simptomele sindromului ovarului polichistic
Oțetul de mere poate fi benefic pentru femeile cu sindromul ovarului polichistic (PCOS), o afecțiune hormonală care include cicluri menstruale neregulate, niveluri crescute de hormoni androgeni și rezistență la insulină. Un studiu mai vechi a arătat că femeile cu PCOS care au consumat 1 lingură de oțet de mere diluat în apă imediat după cină au avut îmbunătățiri ale nivelurilor hormonale și menstruații mai regulate.
9. Pentru ciuperca unghiei
Oțetul de mere este adesea folosit ca remediu natural pentru tratarea ciupercii unghiei datorită proprietăților sale antifungice. Amestecă oțet cu apă în raport de 1:1 într-un lighean cu apă caldă și scufundă picioarele timp de 15-20 de minute zilnic.
10. Conservant alimentar natural
Oțetul de mere este folosit de mult timp ca un conservant alimentar natural datorită proprietăților sale antimicrobiene. Acizii organici din oțetul de mere, în special acidul acetic, inhibă dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiurilor care pot deteriora alimentele. Diluează oțetul de mere cu apă (50%-60% oțet), acoperă complet alimentele și păstrează în recipiente etanșe.
11. Dezinfectează suprafețele
Multe gospodine folosesc oțetul de mere pentru curățarea și dezinfectarea suprafețelor din casă. Acesta combate bacteriile și alte microorganisme, fiind eficient împotriva bacteriilor patogene precum E. coli. Diluează oțetul de mere cu apă într-un raport de 1:1, pulverizează pe suprafețe și șterge după câteva minute.
Oțet de mere compoziție chimică
Oțetul de mere este compus în principal din apă (aproximativ 94-95%) și acizi organici, cel mai important fiind acidul acetic, care constituie aproximativ 5-6% din oțet. Pe lângă acidul acetic, oțetul de mere conține și alte substanțe bioactive, cum ar fi acidul malic, acidul citric, și acidul galic, precum și polifenoli, enzime și minerale în cantități mici. Oțetul de mere nefiltrat conține și „mama” oțetului, o combinație de bacterii benefice și enzime. Aceste componente contribuie la proprietățile antioxidante și antimicrobiene ale oțetului.
Oțet de mere contraindicații
Oțetul de mere, deși are numeroase beneficii, are și câteva contraindicații de care ar trebui să ții cont:
- Consumarea oțetului de mere în cantități mari sau nediluat poate irita stomacul, provocând arsuri gastrice sau agrava gastrita.
- Acizii din oțetul de mere pot eroda smalțul dentar, crescând riscul de carii. Pentru a preveni acest lucru, e mai bine să bei oțetul cu un pai și să-ți clătești gura cu apă după.
- Oțetul de mere nu este benefic dacă îl combini cu substanțe alcaline ca bicarbonatul de sodiu. De asemenea, evită să-l amesteci cu alimente sau băuturi foarte dulci care ar putea reduce absorbția eficientă a acizilor în organism.
- Dacă dorești să folosești oțetul de mere pentru dezinfectare, nu îl combina cu bicarbonat de sodiu pentru că nu va fi la fel de eficient în eliminarea bacteriilor și altor agenți patogeni. Folosește-l doar cu apă.
- Poate interacționa cu diureticele, insulină și alte medicamente, afectând nivelul de potasiu din organism.
- Consumul excesiv poate contribui la scăderea nivelului de potasiu și afectarea densității osoase.
- Poate reduce nivelul de potasiu, afectând funcționarea normală a mușchilor și nervilor.
Mai multe informații despre beneficiile oțetului de mere
Ce se întâmplă dacă bei oțet de mere seara?
Dacă bei oțet de mere seara, ar putea avea câteva efecte pozitive, cum ar fi ajutarea digestiei și menținerea unui nivel stabil al zahărului din sânge pe timpul nopții. Totuși, există și riscuri, cum ar fi creșterea riscului de arsuri la stomac sau reflux acid, deoarece poziția culcată poate permite acidului să urce mai ușor în esofag. De asemenea, aciditatea oțetului poate afecta smalțul dentar. Este recomandat să-l diluezi bine în apă și să-l consumi cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare.
Pot bea oțet cu miere sau mierea neutralizează beneficiile oțetului?
Poți bea oțet de mere cu miere înainte de culcare sau înainte de micul dejun fără probleme deoarece mierea nu neutralizează beneficiile oțetului. De fapt, combinația poate avea efecte sinergice benefice. Mierea adaugă un gust mai plăcut și are propriile sale proprietăți antioxidante și antimicrobiene. E o combinație des folosită pentru sprijinirea digestiei, calmarea gâtului iritat și pentru a oferi un impuls sistemului imunitar. Asigură-te că diluezi bine amestecul în apă pentru a proteja smalțul dentar și a preveni iritațiile stomacale.
Are oțetul de mere beneficii pentru picioare umflate?
Deși efectele anti-inflamatoare ale oțetului sunt cunoscute, eficiența sa specifică pentru picioare umflate (edem) nu este susținută de dovezi științifice solide. Totuși, unii oameni folosesc oțet de mere diluat în apă pentru băi de picioare sau împachetări. Pentru băi, amestecă 1-2 căni de oțet de mere într-un lighean cu apă caldă și scufundă picioarele în apă timp de 20-30 de minute. Pentru împachetări, diluează oțetul cu apă în raport de 1:1, înmoaie un prosop în soluție și înfășoară-l în jurul picioarelor umflate, apoi lasă împachetarea să acționeze timp de 20-30 de minute.
Surse articol:
- Ostman, E., Granfeldt, Y., Persson, L., & Björck, I. (2005). Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. European journal of clinical nutrition, 59(9), 983–988. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1602197
- Kondo, T., Kishi, M., Fushimi, T., Ugajin, S., & Kaga, T. (2009). Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 73(8), 1837–1843. https://doi.org/10.1271/bbb.90231
- Sekhar, R. V., Patel, S. G., Guthikonda, A. P., Reid, M., Balasubramanyam, A., Taffet, G. E., & Jahoor, F. (2011). Deficient synthesis of glutathione underlies oxidative stress in aging and can be corrected by dietary cysteine and glycine supplementation. The American journal of clinical nutrition, 94(3), 847–853. https://doi.org/10.3945/ajcn.110.003483
- Schulz, R. M., Ahuja, N. K., & Slavin, J. L. (2022). Effectiveness of Nutritional Ingredients on Upper Gastrointestinal Conditions and Symptoms: A Narrative Review. Nutrients, 14(3), 672. https://doi.org/10.3390/nu14030672
- Tang, S. C., & Yang, J. H. (2018). Dual Effects of Alpha-Hydroxy Acids on the Skin. Molecules (Basel, Switzerland), 23(4), 863. https://doi.org/10.3390/molecules23040863
- Entani, E., Asai, M., Tsujihata, S., Tsukamoto, Y., & Ohta, M. (1998). Antibacterial action of vinegar against food-borne pathogenic bacteria including Escherichia coli O157:H7. Journal of food protection, 61(8), 953–959. https://doi.org/10.4315/0362-028x-61.8.953
- Brighenti, F., Castellani, G., Benini, L., Casiraghi, M. C., Leopardi, E., Crovetti, R., & Testolin, G. (1995). Effect of neutralized and native vinegar on blood glucose and acetate responses to a mixed meal in healthy subjects. European journal of clinical nutrition, 49(4), 242–247.
- Anderson, S., Gonzalez, L. A., Jasbi, P., & Johnston, C. S. (2021). Evidence That Daily Vinegar Ingestion May Contribute to Erosive Tooth Wear in Adults. Journal of medicinal food, 24(8), 894–896. https://doi.org/10.1089/jmf.2020.0108
- Wu, D., Kimura, F., Takashima, A., Shimizu, Y., Takebayashi, A., Kita, N., Zhang, G., & Murakami, T. (2013). Intake of vinegar beverage is associated with restoration of ovulatory function in women with polycystic ovary syndrome. The Tohoku journal of experimental medicine, 230(1), 17–23. https://doi.org/10.1620/tjem.230.17