Baia ta e mai mult decât un simplu loc de igienă – poate fi un sanctuar de relaxare, unde să te retragi când ai nevoie de timp pentru tine, să te relaxezi cu o baie fierbinte și chiar să te simți conectat cu natura datorită plantelor. Dacă vrei plante pentru baie, acestea nu doar că aduc un strop de verdeață, dar și purifică aerul și creează o atmosferă liniștită.
Conform unui studiu, plantele de interior, inclusiv cele din baie, au un efect pozitiv asupra sănătății și funcțiilor cognitive. Ajută la reducerea stresului, îmbunătățirea atenției și scăderea tensiunii arteriale, în special în orașele mari unde natura e mai puțin accesibilă.
Însă nu toate plantele sunt potrivite pentru mediul specific al băii — trebuie să se înțeleagă bine cu umiditatea. Dacă ai observat cum aburii din duș formează condens pe oglinzi și pereți, vei înțelege că aceasta este o caracteristică pe care numai plantele iubitoare de umiditate o vor adora. În acest articol, vei descoperi care sunt cele mai potrivite plante pentru baie și cum să le îngrijești corespunzător.
Cuprins
Top 5 plante pentru baie potrivite
1. Crinul păcii

Crinul păcii (Spathiphyllum) este o alegere excelentă pentru baie, în special pentru persoanele mai puțin experimentate cu îngrijirea plantelor. Această plantă (preferata autorului) este elegantă, nepretențioasă, rezistă în aproape orice condiții, își revine repede dacă n-a fost udată mai mult timp și se extinde la orice dimensiune dorești în funcție de mărimea ghiveciului.
Crinul păcii se simte excelent în condiții de umiditate ridicată și lumină indirectă și atinge între 50 și 70 cm înălțime, având frunze strălucitoare și elegante. E important să o uzi regulat, dar asigură-te că solul se usucă ușor între udări. Evită acumularea de apă în farfuria de sub ghiveci pentru a proteja rădăcinile de putrezire.
2. Planta șarpe

Planta șarpe (Sansevieria trifasciata), cunoscută și sub numele de „limba soacrei”, este una dintre cele mai rezistente plante pentru baie datorită capacității sale de a se adapta la umiditate mare și lumină indirectă sau slabă. O poți îngriji foarte ușor — are nevoie de apă rar, când solul este complet uscat. Planta are o dimensiune medie ce variază de la 30 cm la 60 cm, înălțime, dar ajunge și până la 1 metru în condiții optime.
3. Planta păianjen

Planta păianjen (Chlorophytum comosum), cunoscută și ca „voalul miresei”, este o plantă mică spre medie dar de mare impact datorită frunzelor sale lungi și arcuite de aproximativ 30-45 cm în lungime. Această plantă este extrem de ușor de întreținut și adaptabilă. Preferă lumina moderată și umiditatea, fiind o alegere excelentă pentru băile cu ferestre mici sau cu lumină indirectă. Trebuie s-o uzi numai atunci când solul este uscat la suprafață.
4. Mușcata

Mușcata (Pelargonium) este o plantă versatilă și foarte populară în România care adaugă o explozie de culoare în baia ta. Este mică spre medie — de obicei între 30-50 cm înălțime dar devine mai voluminoasă dacă este lăsată să crească liber. Mușcata are nevoie de lumină indirectă și udare moderată. Așadar, asigură-te că solul nu este nici prea uscat, nici prea umed.
5. Aloe vera

Aloe vera este o plantă versatilă care se potrivește de minune într-o baie bine iluminată. Este renumită pentru proprietățile sale medicinale, deci nu strică s-o ai în casă ca remediu natural pentru diverse probleme, inclusiv arsuri solare, înțepături de viespi și cearcăne.
Planta de aloe este mică spre medie, de obicei crescând până la 60-70 cm înălțime și lățime. Preferă lumină indirectă puternică și udare moderată, cu solul lăsat să se usuce între udări.
Sfaturi pentru îngrijirea plantelor în baie
- Dacă ai o baie cu lumină naturală abundentă, alege plante care preferă lumina indirectă puternică, cum ar fi aloe vera sau mușcata. Pentru băi cu lumină slabă sau fără ferestre, alege crinul păcii sau planta șarpe.
- Dacă ai o baie mică, plantele suspendate ca planta păianjen adaugă verdeață fără să ocupe spațiu pe rafturi sau podea.
- Plantele din baie nu au nevoie de așa multă apă deoarece umiditatea naturală din aer ajută la menținerea umidității solului. Dar asta nu înseamnă că se descurc singure fără ajutorul tău. Asigură-te că solul este uscat la suprafață înainte de a uda din nou.
- Pentru a preveni apariția mucegaiului pe pereții băii și pe solul plantelor, este important să aerisești baia regulat. Dacă baia ta nu are fereastră, folosește un ventilator de baie după fiecare duș.
- Ai neapărată nevoie de ghivece cu găuri de drenaj pentru a preveni acumularea excesului de apă la rădăcinile plantelor. Asigură-te că excesul de apă se scurge liber pentru a evita putrezirea rădăcinilor.
- Datorită umidității din baie, frunzele plantelor pot acumula praf și reziduuri mai repede. Șterge-le cu o cârpă umedă pentru a permite plantelor să respire mai ușor și să absoarbă mai bine lumina.
- Dacă ai mai multe plante în casă, poți roti plantele între camere la câteva luni. De exemplu, poți aduce temporar o plantă dintr-o altă cameră în baie pentru a profita de umiditatea mare.
- Pune ghiveciul pe o tăviță cu pietre și puțină apă pentru a menține o umiditate optimă pentru plantele ce au nevoie. Apa se va evapora treptat, creând un microclimat umed în jurul plantei fără a-i afecta rădăcinile.
- Unele produse de curățare emit vapori care dăunează plantelor. Evită să folosești produse foarte agresive în apropierea plantelor când faci curățenie în baie sau asigură o bună ventilație după utilizare.
- Dacă o plantă nu pare să se adapteze la condițiile din baie (de exemplu, începe să se ofilească sau să aibă frunzele galbene), mut-o într-un alt loc din casă și înlocuiește-o cu alta.
Mai multe informații despre plante de ținut în baie
Ce plante pentru baie rezistă în întuneric?
În afară de planta șarpe care tolerează bine condițiile de lumină scăzută, mai poți încerca planta de fier, filodendronul, feriga neagră, pothosul, planta ZZ sau calathea.
Ce plante pentru baie trebuie să eviți?
Există și plante care nu se vor simți bine în baia ta. De exemplu, americanii au propagat ideea de a ține plante suculente în baie. Dar, ca și cactușii, suculentele preferă condiții uscate și multă lumină directă. Ar putrezi în baie din cauza umidității sau ar deveni vulnerabile la boli și dăunători din cauza luminii scăzute.
Alte plante de evitat în baie sunt plantele cu flori delicate (ca trandafirii miniaturali), ficusul elastica, crăciunița, begoniile, gerbera, iedera englezească și plante medicinale ca levanțica sau rozmarinul.
Cum se pun plante în baie conform Feng Shui?
În Feng Shui, plantele sunt elemente care aduc viață, energie pozitivă (chi) și echilibru în spațiu. În baie, care este adesea asociată cu pierderea energiei (datorită scurgerii apei), plantele pot ajuta la stabilizarea și revitalizarea energiei. Plasează plantele pe rafturi, în colțuri sau chiar suspendate pentru a ajuta la circulația energiei pozitive.
Numărul 3 sau 5 este considerat norocos în Feng Shui, deci poți încerca să ai trei sau cinci plante pentru baie pentru a maximiza beneficiile energetice. De asemenea, asigură-te că plantele sunt sănătoase și bine îngrijite deoarece cele ofilite sau bolnave aduc energie negativă.