Chiar și o cafea proastă e mai bună decât nici o cafea.
David Lynch
Fiind al doilea articol în care menționez cafeaua, în continuare voi preciza 15 aspecte (completând cu detalii sumare acolo unde va fi cazul) despre cofeină, aspecte pe care, de altfel, un public nu foarte numeros le cunoaște. Fiind izolată pentru prima oară în 1820, cofeina rămâne drogul preferat al multor oameni, deoarece este foarte accesibilă, fiind prezentă în numeroase băuturi și medicamente.
- Denumirea chimică a cofeinei este 1,3,7-Trimethyl-2,6-purindiona sau, pe scurt, 1,3,7-Trimethylxanthina. Numele de cofeină provine de la cafea, din boabele căreia a fost izolată pentru prima oară substanța.
- Cofeina este extrasă prin fierberea boabelor și a frunzelor de cafea la presiune, pentru a produce drogul în starea sa cristalină.
- Cofeina este întâlnită, în mod natural, la peste 60 de specii de plante, precum boabele de cafea, frunzele de ceai, Guarana, Yerba Mate sau nuca de Kola.
- În jur de 84% din populația adulților din România consumă cofeină, indiferent de forma acesteia.
- Cofeina crește nivelul de dopamină, care induce starea de fericire și blochează receptorii de adenozină, fapt ce împiedică stările de somn.
- Cofeina este recunoscută pentru aportul adus în creșterea capacității de învățare. Mai are efecte pozitive și asupra abilității de a înțelege, memoriei, reflexelor și mărește claritatea ideilor.
- Cofeina acționează asupra acelorași porțiuni ale creierului ca și cocaina, amfetaminele și heroina. Doar că potența efectelor acesteia este redusă.
- Pe de altă parte, cofeina are și o latură întunecată, ce cauzează efecte adverse, precum insomnia(efectul stimulant al cofeinei ține creierul hiperactiv și împiedică somnul), palpitațiile, sau diareea (cofeina accelerează digestia.
- Cofeina îmbunătățește performanțele atletice (5mg cofeină / kg masă corporală îmbunătățește rezistența reducând arderea glucozei și accelerând arderea grăsimilor). Comitetul Olimpic Internațional a interzis cofeina în cadrul competițiilor.
- O estimare recentă arată faptul că în jur de 12.000 tone de cofeină sunt consumate anual, dintre care 54% prin cafea, 43% prin ceai, iar restul de 3% prin alimente/medicamente ce conțin cofeină.
- Supradoza de cofeină poate fi letală. O doză letală unui om este în jur de 150-200 mg cofeină / kg masă corporală. Echivalentul a 100 cești de cafea în 4 ore. În 2007, un om a murit de supradoză prin ingerarea a 30 capsule de No-Doz, un medicament bazat pe cofeină.
- Cofeina este absorbită în totalitate în 30-45 minute, iar efectele sale se reduc în aproximativ 3 ore.
- Cofeina cauzează dependență fizică. „Sevrajul” începe la 12-24 de ore, și poate dura între 2 și 9 zile. Efectele includ: cefalee(dureri de cap), oboseală, depresii, irascibilitate, energie scăzută.
- Produsele decofeinizate conțin, de fapt, cofeină. În S.U.A., de exemplu, un produs decofeinizat înseamnă de fapt un conținut sub 2,5% de cofeină al produsului.
- În ultimele sale zile de viață, lui Hitler i-au fost administrate injecții cu glucoză și cofeină pentru a-i spori energia.
Notă: După cum am precizat și în articolul precedent, cofeina este un drog, mai presus de toate, și ar trebui consumată în moderație, indiferent de circumstanțe. Sănătate maximă!