Somnul este un simptom al privării de cofeină.
Autor necunoscut
Cu toții avem unul sau mai multe vicii, câte o plăcere vinovată, mai mult sau mai puțin nocivă, ce ne definește, ne îndulcește existența. Personal, nu mă consider un tip cu o colecție impresionantă de vicii, însă în cazul cafelei mă declar vinovat, cu tot tacâmul.
Bineînțeles că primul motiv îl reprezintă aroma ei irezistibilă, însă faptul că aduce și beneficii nu face decât să îi crească statutul. Probabil mulți dintre voi sunteți familiarizați cu aceste beneficii, însă vi le voi reaminti oricum.
Consumul moderat de cafea (2-3 cești pe zi):
- stimulează secreția salivei și a sucului gastric, precum și tranzitul intestinal;
- nu influențează riscul afecțiunilor cardio-vasculare;
- reduce apariția unor tipuri de cancer (fiind o sursă importantă de anti-oxidanți);
- poate preveni calculii biliari (în cazul femeilor);
- favorizează digestia;
- stimulează sistemul nervos;
- crește activitatea intelectuală;
- este un bun remediu împotriva durerilor de cap;
Aș putea prelungi lista, dar cred că am acoperit o parte importantă a efectelor pozitive ale consumului de cafea, și cred că ați prins ideea. Cafeaua e bună. Dacă nu v-ați lămurit, reveniți asupra listei de mai sus de câte ori este nevoie.
Dacă am reușit să vă conving, voi continua cu… niscaiva rețete mai puțin obișnuite de cafea.
Cafeaua magică
- Veți avea nevoie de următoarele ingrediente (pentru o porție): o porție de cafea, o linguriță de scorțișoară, o jumătate de linguriță de cardamon(cardamon), două lingurițe de lapte condensat, o linguriță de cacao și o linguriță de migdale măcinate;
- Faceți cafeaua; adăugați scorțișoara și cardamomul;
- Amestecați într-o ceașcă laptele condensat și pudra de cacao;
- Adăugați jumătate din cantitatea de cafea în aceeași ceașcă în care ați amestecat laptele și pudra de cacao;
- Amestecați bine;
- Adăugați cantitatea rămasă de cafea;
- Presărați migdalele măcinate în ceașcă;
Cafeaua Don Juan
- Veți avea nevoie de următoarele ingrediente (pentru o porție): o porție de cafea, o lingură de rom negru, o lingură de lichior de cafea, două lingurițe de spumă de lapte și două lingurițe de ciocolată mărunțită;
- Faceți cafeaua;
- Turnați romul într-un pahar de vin și aprindeți-l (da, cu foc);
- Stingeți și agitați ușor romul fierbinte pentru câteva secunde;
- Adăugați lichiorul și cafeaua fierbinte;
- Adăugați cu grijă spuma laptelui, astfel încât aceasta să rămână la suprafață;
- Presărați ciocolata mărunțită;
Cafea elvețiană cu gheață
- Veți avea nevoie de următoarele ingrediente (pentru o porție): o porție de cafea, 2 rânduri (6-8 pătrățele) de ciocolată, o linguriță de frișcă, un sfert de linguriță de scorțișoară măcinată și gheață;
- Faceți cafeaua, turnați-o într-o ceașcă și lăsați-o la răcorit;
- Topiți ciocolata;
- Amestecați cafeaua cu ciocolata topită și lăsați amestecul la răcorit;
- Adăugați câteva cuburi de gheață într-un pahar cu pereții groși;
- Turnați amestecul de ciocolată și cafea peste cuburile de gheață și acoperiți-l cu frișcă;
- Presărați scorțișoara peste frișcă;
”Elixirul tinereții”
- Veți avea nevoie de următoarele ingrediente (pentru o porție): 100 ml apă, 4-5 picături de esență de vanilie, o linguriță de cafea măcinată și o linguriță de șampanie demisec;
- Picurați 4-5 picături de esență de vanilie în 10 ml apă;
- Turnați 100 ml apă într-un ibric;
- Adăugați esența de vanilie diluată peste cafeaua măcinată și amestecați ușor;
- Adăugați amestecul proaspăt obținut în ibric;
- Încălziți la flacără mică;
- Adăugați șampania după ce se formează „caimacul” cafelei;
- Încălziți până ce „caimacul” se îngroașă;
- Serviți într-o ceșcuță mică.
Siropul de cafea
- Veți avea nevoie de: 1 cană de zahăr (alb sau brun, după preferință), 1 cană de apă și 2-3 linguri de cafea proaspăt măcinată (ajustabilă pentru intensitate dorită).
- Plasați zahărul și apa într-o oală de dimensiuni mici. Încălziți la foc mediu, agitând în mod constant, până când zahărul este complet dizolvat.
- Introduceți cafeaua măcinată în amestec și omogenizați.
- Scădeți intensitatea focului la minim și permiteți amestecului să clocotească ușor pentru 15-20 de minute, până când observați că se transformă într-un sirop gros.
- Îndepărtați oala de pe aragaz și lăsați conținutul să se tempereze. Folosind un filtru cu ochiuri fine sau o bucată de pânză de bumbac, filtrați amestecul pentru a elimina particulele solide de cafea.
- Vărsați siropul de cafea filtrat într-un recipient cu închidere ermetică și păstrați-l refrigerat.
Notă: oricât de gustoasă, tentantă și aromată este o cafea, nu uitați că în compoziția ei se află o substanță catalogată ca fiind un drog: cofeina! La fel ca zahărul, sarea, grăsimile, consumul excesiv de cafea poate dăuna sănătății dumneavoastră! Consumați mereu cafea în moderație!
Dacă ești pasionat de cafea și horoscop, s-ar putea să îți placă băutura ta preferată pe bază de cafea, în funcție de zodie.