Cum se coc vinetele la cuptor electric în 7 pași

Dacă te întrebi cum se coc vinetele la cuptor electric pentru a obține cele mai bune rezultate, acest ghid te va ajuta să le prepari perfect.

Sunt mai multe moduri de a coace vinetele: la cuptor electric, la plită, pe grătar, pe disc sau direct pe flacără afară sau pe aragaz. Toate metodele aduc aceleași rezultate, dar unele sunt mai puțin practice decât altele. De exemplu, să coci vinetele pe flacără la aragaz este destul de dureros pentru mâinile tale și vei umple casa de fum. Grătarul sau discul sunt o variantă bună, dar nu toată lumea stă la curte sau e dispusă să consume jar doar pentru câteva vinete—rămâne totuși metoda ideală dacă te apuci de preparat conserve cu salate pentru iarnă și alte bunătăți.

Dacă ai cuptor electric, e cea mai simplă cale de a coace vinete, indiferent de cantitatea lor. Nu îți arzi mâinile, nu umpli casa de fum dacă aerisești imediat ce-ai deschis ușa cuptorului și poți face altceva în timp ce vinetele se coc. Cel mai important aspect e că poți controla temperatura astfel încât să obții aceleași vinete rumenite frumos de fiecare dată.

Aflu cum se coc vinetele la cuptor electric urmând acești pași:

1. Alege vinetele

Folosește vinete ferme cu o pieliță netedă și strălucitoare, evitându-le pe cele cu pete sau zone moi. Trebuie să aibă culoarea mov intensă (spre negru), iar tulpina și capacul să fie verde aprins. După ce le-ai cumpărat sau cules din gradină, clătește vinetele sub un jet de apă rece pentru a îndepărta orice impurități.

2. Pregătește vinetele

Atunci când coci vinetele întregi e mai bine să folosești o furculiță pentru a face câteva găuri din loc în loc—permite aburului să iasă în timpul coacerii și previne ruperea pielii. Nu e nevoie să cureți pielea vinetelor (ca la cartofi) deoarece este bună de consum.

3. Sărează vinetele

Presară sare pe întreaga suprafață a vinetelor—ajută pentru a reduce amăreala lor naturală și pentru a obține o textură mai uniformă și fermă. Sarea va extrage excesului de umiditate din ele, iar vinetele nu vor fi prea moi sau lipicioase.

Așază vinetele într-un bol sau pe un suport (o tavă cu o plasă sau un coș de sârma este ideal) și lasă-le să stea timp de 30-45 de minute.

4. Preîncălzește cuptorul

Setează cuptorul la 200°C. Folosește modul de coacere standard (încălzire de sus și de jos) al cuptorului deoarece permite o distribuție uniformă a căldurii. Evită să folosești funcția de grill (grătar) pentru coacerea vinetelelor întregi pentru că ar putea să le coacă prea repede la exterior și să lase interiorul crud.

Dacă ai multe vinete și vrei să folosești două tăvi, păstrează temperatura de 200°C și folosește modul de coacere cu ventilator dacă cuptorul tău dispune de această funcție.

5. Unge vinetele cu ulei (opțional)

După ce ai sărat și uscat vinetele, poți să le ungi ușor cu ulei de măsline sau de floarea-soarelui pentru a le face mai crocante și a le adăuga aromă. Poți ulei de măsline virgin, dar evită să-l folosești pe cel extra-virgin deoarece s-ar putea să scoată fum la 200°C, în funcție de calitatea sa.

6. Coace vinetele

Așază vinetele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt pentru a evita lipirea—omite pasul acesta dacă le-ai uns cu ulei. Ai grijă ca vinetele să nu se atingă. Plasează tava pe etajul din mijlocul cuptorului pentru coacerea uniformă a vinetelor.

Dacă sunt prea multe, folosește două tăvi și poziționează-le pe etajul inferior și superior să nu blocheze fluxul de căldura. Sau așteaptă ca prime serie să se termine de copt pentru a refolosi aceeași tavă.

Coace vinetele timp de 30-45 de minute, întorcându-le la jumătatea timpului. Vinetele sunt gata când pielea este bine rumenită și miezul este moale și pătruns cu ușurință cu o furculiță. Dacă vinetele sunt foarte mari sau multe și nu se coc uniform, crește temperatura treptat cu 10-20°C Celsius pentru a compensa și a asigura o coacere mai bună.

7. Răcirea și curățarea

După ce vinetele s-au copt, scoate-le din cuptor și pune-le într-un vas cu capac sau într-o pungă pe care o închizi imediat pentru câteva minute—ajută enorm la curățarea pielii.

Te poți folosi de un cuțit mic sau o lingură pentru a curăța pielea. Dacă vinetele au fost ferme și coapte corect, pielea ar trebui să se desprindă ușor de miezul moale.

După ce ai îndepărtat pielea, folosește o lingură pentru a scoate miezul moale din vinete. Miezul ar trebui să fie ușor de scos și va fi moale și cremos. Nu e nevoie să cureți semințele.

Lasă un comentariu