Notă: Acest ghid e destinat îmbunătățirii performanței PC-ului prin înlăturarea unor programe foarte puțin necesare, ce îngreunează în mod constant viteza de răspuns dorită. Parcurgeți fiecare pas cu atenție și nu încercați să faceți nicio modificare în cazul în care considerați că nu stăpâniți, sau nu înțelegeți suficient de bine noțiunile pe care le voi folosi în acest ghid. Acest ghid este destinat în exclusivitate utilizatorilor sistemului de operare Windows 7.
Există unele programe ce folosesc mai multe resurse decât ar trebui, oferind în schimb un beneficiu mic, sau chiar inexistent, utilizatorului sistemului de operare Windows 7.
Comparativ cu alte versiuni ale sistemului de operare Windows, aceasta este un adevărat „devorator” de resurse, însă fără un rezultat scontat. În acest ghid vă voi arăta cum să înlăturați o parte din aceste programe inutile, permițând astfel PC-ului să distribuie memoria în zonele cu adevărat necesare.
Înainte să începem, realizați o copie de rezervă a fișierelor existente, accesând Control Panel > System and Security > System Protection. Realizați această copie pentru drive-ul unde este localizat sistemul de operare;
(de obicei acesta e localizat în C:)
În primul rând vom înlătura o parte din Windows features, deoarece aici se găsesc o multitudine de facilități pe care probabil nu le-ați folosit niciodată, și nici nu o veți face vreodată.
Pentru a ajunge la secțiunea Windows Features, va trebui să accesați Control Panel > Programs > Programs & Features, apoi click pe „Turn Windows features on or off”, de pe panoul din stânga.
Lista ar trebui să arate cam ca a mea, după ce terminați de deselectat/selectat programele, dar mai întâi, câteva indicații.
- Dacă aveți GPU AMD, nu deselectați „Microsoft .NET Framework 3.5.1”;
- Dacă sunteți dezvoltator web, Internet Explorer 9 vă poate fi folositor, dar există diferite programe ce emulează IE-ul;
- Dacă listați documente în mod regulat, bifați „Print and Document Services” (eu nu dețin imprimantă);
- Dacă dețineți tabletă, nu debifați „Tablet PC Components”;
- Dacă folosiți jocurile din Windows (Solitaire, Minesweeper, etc.), nu debifați secțiunea „Games”;
- Dacă folosiți Windows Media Player/Center, nu le deselectați. În caz contrar, deschideți categoria „Media Features”, bifați-o, și deselectați „Windows DVD Maker”, „Windows Media Player” și „Windows Media Center”;
- „Windows Gadget Platform” e un consumator măricel de resurse, sfatul meu fiind înlăturarea sa. Dacă vă preocupă mai mult estetica PC-ului decât performanțele sale, nu debifați această secțiune.
Click pe „Ok”, reporniți PC-ul și trecem mai departe.
În cazul în care ați înlăturat o mare parte din facilitățile pe care le-am înlăturat și eu, voi scrie o listă cu programe gratuite, mai eficiente, pe care le puteți folosi în locul celor pe care le-ați dezactivat. În stânga voi scrie numele programului înlăturat, iar în dreptul lui voi trece înlocuitorul.
- Internet Explorer – Firefox, Chromium;
- Media Feature (Audio) – Winamp, Clementine, Songbird;
- Media Feature (Video) – VLC media player,Media Player Classic;
- Media Feature (DVD) – Imgburn;
- Windows Gadget Platform – Rainmeter, Samurize, NetSpeedMonitor; (acestea sunt opționale)
- Windows Image Viewer – Irfanview, Honeyview;
- System Tools – CCleaner, Speccy, Defraggler, TrueCrypt;
În mod similar, în categoria „Services” se află „scheletul” multor procese din Windows. Recomand doar utilizatorilor avansați să facă modificări în această secțiune, întrucât orice modificare defectuoasă poate afecta funcționalitatea sistemului! Mergem mai departe.
Pentru a accesa secțiunea „Services”, apăsați simultan tasta Windows și tasta R, și scrieți în cutie „services.msc” (fără ghilimele). Pentru a dezactiva procese, realizați click dreapta pe fiecare element, selectați „Properties” și în fereastra nou apărută selectați opțiunea „Disabled”, din caseta „Startup Type”.

Dezactivați următoarele servicii: Application Identity, ActiveX Installer, BitLocker Drive Encryption Service, Background Intelligent Transfer, Bluetooth Support Service (opțional!), Certificate propagation, Homegroup Listener, Homegroup Provider, Windows Backup, Adaptive Brightness, Credential Manager, Windows Process Activation Service, Diagnostic System Host, Problem Reports and Solutions, Windows Error Reporting Service, Windows Media Player Network Sharing Service, Parental Controls.
Există o serie de programe instalate care se lansează concomitent cu pornirea Windows-ului, programe ce prelungesc durata pornirii sistemului de operare, și încetinesc viteza de procesare a PC-ului. Verificați frecvent această secțiune, deoarece se poate aglomera destul de rapid și insesizabil. Păstrați numai programele cu adevărat necesare! De exemplu, eu am numai placa video, driverul pentru trackpad (folosesc laptop) și driverul pentru placa de sunet. Pentru a edita programele din secțiunea „Startup”, apăsați din nou tastele Windows și R, scrieți în casetă „msconfig” și selectați „Startup” din etichetele de sus. Aici aveți toate programele ce se lansează odată cu pornirea Windows-ului. Dacă tot ați ajuns aici, puteți selecta eticheta „Boot” și bifați căsuța „No GUI boot”. Această opțiune va porni Windows-ul fără a afișa logo-ul de pe fundal, mărind viteza de încărcare a acestuia.
Ultima parte a acestui ghid o constituie configurarea setărilor vizuale de performanță. Accesați „Control Panel > System & Security > System > Advanced system settings > Advanced”. În mod normal, Windows-ul este configurat să arate cât mai bine, cu prețul unei performanțe mai slabe. Aceasta este doar o chestiune de preferință, dar dacă decideți că viteza de procesare este mai importantă decât aspectul, voi posta o listă cu preferințele mele, ce păstrează câteva elemente estetice, însă impactul asupra performanței este unul minim.
Notă de încheiere: Acest ghid a fost realizat în funcție de preferințele și performanțele personale. Dacă ceva nu funcționează, nu ezitați să mă contactați, sau să folosiți copia de rezervă pe care ați făcut-o mai devreme. Repet, în cazul în care nu sunteți siguri că vreți să renunțați la o anumită funcție, NU o faceți. Nu îmi asum responsabilitatea pentru nicio daună suferită în urma nerespectării corespunzătoare a acestui material.